Τρίκαλα

Ένας ιερέας με πλούσια κοινωνική δράση στην Φαρκαδόνα

Συνέντευξη της Μαρίας Μπάτζιου στον εφημέριο της Φαρκαδόνας π. ΑΘΑΝΆΣΙΟ ΚΟΥΤΣΙΑ :

« Το όνειρό μου είναι να είμαστε μία κοινωνία σύσσωμη με πολλή αγάπη και πορεία προς το Θεό καλύτερη. »

 Πόσα χρόνια ασκείτε το λειτούργημα ;Συνολικά 20 στην ιεροσύνη. Θήτευσα επί Μητροπολίτου Αλεξίου, ως διάκονος για 4 έτη. Έκτοτε είμαι στη Φαρκαδόνα εδώ και 16 χρόνια.

 

  • Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να πάρετε την απόφαση να αφιερώσετε τη ζωή σας στην υπηρεσία του Θεού;Προσωπικά για εμένα ήταν εύκολο, γιατί αποτέλεσε επιλογή μου από πολύ μικρή ηλικία, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μετά την ηλικία των 7 ευρίσκομαι στην εκκλησία συνεχώς, οπότε αγάπησα πολύ τον δρόμο αυτό, δεν επέλεξα κάτι άλλο, ήταν σαν φυσική εξέλιξη για εμένα.

  • Τι θα λέγατε στους νέους που πλέον όλο και περισσότερο απέχουν από τα ιερά μυστήρια (πολιτικοί γάμοι, κλπ);Η συμβουλή μου στα νέα παιδιά είναι να βρίσκονται κοντά στην εκκλησία. Πρέπει να παίρνουν την ευλογία, τη χάρη του μυστηρίου του γάμου, αλλά και γενικότερα να συμμετέχουν στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας. Η αποχή τους οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ακόμη και σ’ εμάς τους ιερείς. Με τον τρόπο μας, καμιά φορά, λειτουργούμε απωθητικά προς τους νέους. Παρά τις δυσκολίες της εποχής όμως, και τις μεταβολές, ακόμη και λόγω της οικονομικής κρίσης, οι νέοι τελούν πολιτικούς γάμους, ως πιο οικονομική λύση, ωστόσο πολλά νέα ζευγάρια τα οποία έχουν τελέσει τον πολιτικό γάμο έρχονται στην Εκκλησία για να τελέσουν και τον θρησκευτικό, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό γιατί φαίνεται πως η σκέψη τους είναι να πάρουν την ευλογία του θεού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

  • Πολύς κόσμος αναφέρεται στην έντονη δραστηριότητά σας στην περιοχή. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε αναπτύξει στην τοπική κοινωνία, μέσω της ιδιότητάς σας;Το Συμβούλιο της ενορίας και εγώ, δώσαμε πολλή βαρύτητα στον άνθρωπο. Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο από τους άλλους, έχουν δυσκολίες, ανέχειες, με πολλές διαφορές. Κάποιοι χρήζουν ανάγκης οικονομικής, άλλοι συμβουλευτικής, υποστηρικτικής, ψυχολογικής. Προσπαθούμε λοιπόν συνολικά να βρισκόμαστε κοντά στον άνθρωπο, με όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε, Διατηρούμε το φιλόπτωχο ταμείο εδώ, για τέτοιες συνθήκες, παραδείγματος χάριν συμμετέχουμε στο κυλικείο των σχολείων, για όποια παιδιά αδυνατούν να έχουν ένα πρωινό και κατόπιν συνεννοήσεως με τους διευθυντές, καλύπτουμε εμείς αυτά τα έξοδα. Υπάρχει επίσης η προσπάθεια να καλύψουμε έξοδα και για τους φοιτητές, συμβάλλοντας στα φοιτητικά ενοίκια κλπ. Σε κάποιες οικογένειες που έχουμε επιλέξει, ξέρουμε πια ποιες είναι, δεν χρειάζονται εκκαθαριστικά σημειώματα κοκ, απλά και ταπεινά, όχι μόνο τα χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά και άλλες φορές τους πηγαίνουμε από ένα πακέτο τροφίμων, να νιώσουν κι αυτοί περισσότερο την αγάπη και ότι κάποιος τους σκέφτεται.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

  • Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν και για τα έργα που γίνονται στην περιοχή μέσω της Εκκλησίας, τις κοινωνικές δράσεις, τα έργα υποδομής, ανακατασκευές.Από το 2003 που ήρθα στη Φαρκαδόνα, και ο Κεντρικός Ναός εδώ των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και τα παρεκκλήσια ήταν σε άσχημη κατάσταση, και με προβλήματα στατικότητας. Το 2009 ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα, όσον αφορά τον κεντρικό Ναό, μέσω μιας μεγάλης επιχορήγησης απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί Υπουργίας Γεωγίου Σουφλιά και με κάποιες δωρεές ανθρώπων που βρίσκονται στην Αθήνα αλλά και όλων των κατοίκων εδώ της ενορίας, καταφέραμε να αρμολογήσουμε τον Ναό, να εμφανίσουμε την πέτρα από την οποία είναι χτισμένος ο ναός αλλά και να κατασκευάσουμε τα προπύλια και τα γραφεία. Συνεχίσαμε και εσωτερικά με την αναμόρφωση, με την αγιογράφηση του ναού, με την αναστήλωση των 9 παρεκκλησίων της ενορίας. Μας μένει τώρα ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι χτισμένος το 1612 στον οποίο είμαστε στον δρόμο της μελέτης, καθυστερεί όμως για οικονομικούς λόγους και ευελπιστούμε να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ για μια ολική αναστήλωση- πρόκειται για έναν πολύ όμορφο ναό. Έχουμε κι άλλες δράσεις. Αναβιώνουμε έθιμα τα οποία έχουν εκλείψει στον παρελθόν, και με την πανήγυρη του πολιούχου, του Αγίου Νικολάου, φέτος με την ευλογία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου ήλθε στο Ναό μας και θα μείνει διά παντός το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγιάς της Γιάτρισσας, η οποία ήταν προσφορά του βλαχόφωνου πολιτιστικού συλλόγου Φαρκαδόνας και περιχόρων. Εδώ στην ενορία μας έχουμε το κατηχητικό σχολείο, τα παιδιά είναι κάθε Κυριακή μαζί μας, έχουμε τις χορωδίες μας, δίνουμε παραστάσεις, περνάμε πάρα πολύ όμορφα, τα παιδιά είναι πολύ χαρούμενα που έρχονται κοντά μας, διότι και στο σχολείο πλέον δεν διδάσκονται πολλά πράγματα για την εκκλησία και την ορθοδοξία γενικότερα, με απλά πράγματα προσπαθούμε να τους περάσουμε αυτά τα όμορφα μηνύματα που αφορούν την εκκλησία και τον Χριστό γενικότερα. Οι δυσκολίες βέβαια είναι πολλές, κυρίως οικονομικές αλλά παρ’ όλα αυτά δεν σταματούμε ποτέ. Το όνειρό μου είναι να έλθουν σε μία πολύ όμορφη κατάσταση και να διατηρηθούν τα μνημεία της ενορίας, όλες οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια και γενικότερα να είμαστε μία κοινωνία σύσσωμη με πολλή αγάπη και πορεία προς το Θεό καλύτερη.

Είναι ο ρόλος που ουσιαστικά θα έπρεπε να έχει η εκκλησία θα έλεγε κανείς, ως προς το κοινωνικό σύνολο, πέρα από τη θρησκευτική καθοδήγηση.

Φυσικά. Η Εκκλησία γενικά βοηθούσε και βοηθά πάντοτε χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ελλάδα, και στο εξωτερικό. Με τις ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ υπάρχει το  ΓΕΝΙΚΌ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΌΛΕΩΣ που βοηθά καθημερινά και συνεχόμενα χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών,  φοιτητών ανέργων κλπ. Υπάρχουν Τράπεζες Αγάπης και στη Μητρόπολή μας, στην πόλη των Τρικάλων, στην οποία σιτίζονται καθημερινά οικογένειες, υπάρχουν εθελοντές και εθελόντριες οι οποίοι μαγειρεύουν κάθε μέρα και πηγαίνουν οικογένειες να πάρουν το φαγητό τους, υπάρχουν κοινωνικά παντοπωλεία στις ενορίες. Θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε η Εκκλησία, αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση απ’ ότι είναι τώρα.

Ζούμε σε μία εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία εκλείπει και η πίστη στο Θεό. Εσείς τι πιστεύετε ότι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα περισσότερο;Ο κόσμος χρειάζεται αγάπη. Δυστυχώς, οι συνθήκες της ζωής πλέον- όπως τη σκεφτόμαστε οι άνθρωποι, γιατί ο Θεός αλλιώς επέλεξε να ζει ο άνθρωπος, αλλά εμείς προσθέσαμε πολλά πράγματα τα οποία είναι περιττά, με συνέπεια να απομακρυνθούμε απο τόν Ίδιο, πρώτα απ’ όλα, και δεύτερον να απομακρυνθούμε από τον συνάνθρωπό μας. Να λειτουργούμε ατομικιστικά και να έχουμε αφαιρέσει κάθε καλό στοιχείο που μπορούμε να σκεφτούμε για τον διπλανό μας, είτε είναι συγγενής, αδελφός, φίλος, είτε ένας άγνωστος. Δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση, ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, είναι πλάσμα και δημιουργία του Θεού. Είμαστε όλοι μία δημιουργία του Θεού, οπότε είμαστε πνευματικά αδέλφια και πρέπει ο καθένας να αγαπά τον συνάνθρωπο. Όμως, σκεφτόμαστε πιο πολύ υλιστικά και βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον Θεό. Πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε, και για να έρθουμε πιο κοντά στο Θεό, θα επιτευχθεί μέσω της αγάπης.

Το “αγαπάτε αλλήλλους” λοιπόν είναι το βασικότερο.Φυσικά! Διότι, αν κατορθώσουμε να αγαπήσουμε και να συγχωρήσουμε ακόμη και τον εχθρό μας, ακόμη κι αυτόν που μας έχει βλάψει, τότε έχουμε περάσει σε μια άλλη διάσταση. Και μπορούμε με καθαρή ψυχή να νιώσουμε τον Θεό πιο κοντά μας. Δε σημαίνει ότι όταν κάποιος εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή ή σε κάθε γιορτή ότι είναι πιο καλός χριστιανός από κάποιον που δεν εκκλησιάζεται. Έχει μεγάλη σημασία το τι αισθήματα έχει μέσα στην καρδιά του

Τι πιστεύετε για τον ίδιο τον Θεό;Ο Θεός, μέσα από τον ευαγγελικό λόγο ξερουμε ότι είναι “αγάπη”. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχε ο Θεός, φυσικά δεν θα υπήρχαμε κι εμείς. Δημιούργησε το τέλειο, τον άνθρωπο. Κάποιοι το αρνούνται και το αμφισβητούν, αλλά προσωπικά νιώθω πολύ όμορφα όταν σκεφτομαι τον Θεό, έτσι όπως τα έχει τακτοποιήσει όλα, κοιτώντας γύρω μας. Οτιδήποτε είναι κτίσμα δικό του είναι μεγάλη ευλογία.

Να κλείσουμε και μ ένα ευχάριστο μήνυμα για τις μέρες των εορτών, για τη νέα χρονιά που έρχεται.Εύχομαι σε όλους τους ενορίτες και σε όλους τους ανθρώπους να έχουν πρωτίστως υγεία, περισσότερη αγάπη, αλλαγή στον τρόπο σκέψης για το μέλλον, διότι πρέπει να έχουμε στη μνήμη μας ότι όλα εξαρτώνται από τον Θεό, εμείς είμαστε αδύναμοι μπροστά στον Θεό να λειτουργούμε μόνοι μας. Κάθε πρωί που ξυπνάμε και ανοίγουμε τα μάτια μας βλέπουμε τη δημιουργία του Θεού, και αυτό θα πρέπει να είναι οδηγός μας για μια καλύτερη ζωή. Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

 

 

 

 

ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ. Ν. ΚΟΥΤΣΙΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΦΌΡΟΣ-ΟΙΚΟΝΌΜΟΣ

ΕΦΗΜΈΡΙΟΣ Ι.Ν.ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΌΛΩΝ

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Back to top button
Close
Close